Ajutor/secțiuni

Contact

Dacă niciuna dintre secțiunile paginii de Ajutor nu ți-a oferit un răspuns satisfăcător la întrebările tale, ori dacă vrei să ne trimiți o sugestie despre site, contactează-ne aici.

Ne lipsește o instituție? Ne poți ajuta să o adăugăm aici.

Epopeea accesului la informaţii în România nu a început chiar în 1990-1991, cum s-ar putea crede, când ne gândim la momentul adoptării Constituţiei din 8 decembrie 1991, ci 10 ani mai târziu. În perioada 2000-2001, pe când România decidea că-şi doreşte integrarea euro-atlantică, Guvernul României a pornit demersul de reglementare a informaţiilor clasificate, conform standardelor NATO. Contraponderea din societatea civilă şi opoziţia parlamentară a oprit acel demers, până la reglementarea accesului la informaţii, conform aspiraţiilor din Uniunea Europeană, cu argumentul că logica legislativă cere să fie normată întâi regula accesului şi-abia apoi excepţia clasificării.

La acea vreme, cele mai importante organizaţii neguvernamentale implicate în procesul elaborării şi adoptării Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public au fost Societatea Academică din România, Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului din România-Comitetul Helsinki, Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenţia pentru Monitorizarea Presei, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Asociaţia Română pentru Transparenţă şi altele.

În ultimii 10 ani şi ceva, acestor „fondatori" li s-au mai alăturat (în ordine alfabetică) Academia de Advocacy, Asociaţia ALMA-RO, Asociaţia Alternative Sociale, Asociaţia Agenda 21, Asociaţia EPAS, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul pentru Politici Publice, Centrul Raţiu pentru Democraţie, Centrul Român pentru Politici Europene, Expert Forum, Funky Citizens, Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală, Institutul pentru Politici Publice, Institutul Român de Training, Rise Project, alături de multe alte organizaţii care activează la nivel local.

De curând, prin apariția colegilor de la Code for Romania, sperăm că și-n România vor apărea mai multe site-uri și/sau aplicații de tipul NuVăSupărați.info :)