Legea 223/2015 - Legea pensiilor militare

Mihai a creat această solicitare bazată pe Liberul Acces la Informații către Avocatul Poporului

Solicitarea a fost reuşită.

De la: Mihai

Către Avocatul Poporului,

prin grija compartimentului de informare şi relaţii publice:

Nu vă supăraţi,
Conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, doresc să primesc câte o copie a documentelor oficiale care conţin următoarele informaţii:

Am constatat o problema de interpretare a legii nr 233/2015 la art. 17 si art. 18, respectiv lucratorii de cadre din sistemul de aparare al tarii admit cererile de pensie numai de la salariatii din sistemul militar ceea ce nu este corect daca citim textul alin. 1 de la ambele articole observam ca spune "...și care se află în una dintre următoarele situații:" La enumerarea situatiilor posibile, legiuitorul la lit. a) a definit "a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu...", adica din textul legii intelegem ca articolul face referire stricta atat la cadrele militare in activitate prin folosirea cuvantului "sunt" la prezent cat si la cadrele militare din rezerva prin expresia "au incetat" la timpul trecut. Ma intreb retoric cum poate un cadru militar sa fie activ daca a incetat raportul de serviciu?!
In concluzie, va rog sa imi remiteti un punct de vedere legal privind interpretarea legii in conditiile indeplinirii in mod cumulativ al celorlalte prevederi stipulate in articolele mentionate si sa imi exprimati in mod clar daca militarii in rezerva care au intrunit numarul de ani de activitate pot beneficia de cele doua articole relatate mai sus sau este doar o eroare legislativa ca in multe alte legi.
Vă mulţumesc anticipat.

Cu stima,

Mihai

Link către aceasta

De la: avp
Avocatul Poporului


Attachment 10341.pdf
142K Download View as HTML


 

 

Link către aceasta

De la: Mihai

Către avp,
Va multumesc inca odata pentru raspuns.
Din pacate m-am adresat Casei Sectoriale de Pensii a MApN precum si Casei Nationale de Pensii Publice dar nu au stiut sa imi de-a un raspuns cu privire la neintelegerea textului legii. Pe scurt, mi s-a spus ca asa s-a aplicat de la bun inceput legea si asa o aplica in continuare, numai pentru cadrele militare active care trec in rezerva ori textul legii nu exprima ca trebuie sa se afle intr-o situatie cumulativa ci "sau se afla in...".
Oricum, va multumesc inca odata pentru raspuns, voi incerca la alte institutii publice ce pot intreprinde masuri de reglementare a textului legii, ori publicarea unei note prin care si cei de la Casele de Pensii sa inteleaga ca textul legii face referire si la cadrele militare care au incetat raportul de munca dar se incadreaza in anii minimali ceruti in legea susmentionata.

Cu deosebita stimă,

Mihai

Link către aceasta

Ce se poate face cu această solicitare

Oricine:
numai Avocatul Poporului :